Geslaagde inspiratiereis naar Deense Samsø

Van 6-9 juli bracht een groep van 15 duurzamen een bezoek aan het Deense eiland Samsø. Onderdeel van deze Springtij inspiratiereis was een bezoek aan de Energiakademi van ‘milieuheld’ Søren Hermansen.
In 2008 is Søren Hermansen, directeur van de Samsø Energiakademi en hoofd van het Samsø energie project, uitgeroepen tot één van de Heroes of the Environment door Time Magazine. In 2009 ontving Hermansen de Göteborg Award – de Nobelprijs op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Samsø (spreek uit: somsuh) is een klein eiland middenin de wateren van de Deense binnenzee Kattegat. Het eiland is CO2 neutraal, ze produceren zelfs meer duurzame energie dan ze in totaal aan energie verbruiken. Het is daarmee bij uitstek het duurzame visitekaartje van Denemarken.

Trouw Groen journalist Frank Straver reisde ook mee en schreef er dit artikel over:
https://www.trouw.nl/groen/sams-het-groene-uithangbord-van-denemarken-blinkt-uit-in-schone-energie~abd403b9/

Op Springtij Forum 2018 zullen de Samsø reizigers de geleerde lessen delen met Terschellingers en een ieder die er meer over wil weten.