Skip to main content
nieuws

Toekomstvisie voor Nederland door Thiëmo Heilbron – Wubbo Ockels Nova Zembla winnaar 2019

By 16th september 2020april 23rd, 2021No Comments
Toekomstvisie voor Nederland, door Thiëmo Heilbron.
Ik ben opgeleid als ecoloog. Als ik als ecoloog naar de wereld kijk maak ik me grote zorgen. Over de staat van de planeet en hoe we ermee omgaan. Later ben ik me meer met de maatschappelijke kant van duurzaamheid gaan bezig houden. Ook als ik kijk naar hoe mensen met mensen omgaan, hier in Nederland en erbuiten, denk ik dat er nog een wereld te winnen is.
We staan voor grote uitdagingen en het coronavirus heeft het niet makkelijker gemaakt. Het leven is op veel plekken radicaal en wellicht blijvend veranderd. En dat is precies wat nodig is, radicale verandering. Een verandering richting duurzaamheid met minder uitstoot, minder consumptie, meer zorg voor mensen en ander leven in onze omgeving en in de wereld.
Daarom zie ik de situatie met het coronavirus óók als kans. Voor die radicale blijvende verandering is iedereen nodig: de jonge generatie, bedrijfsleven, overheid, NGOs, de oudere generatie (waar ik mezelf ook onder schaar), en meer.
Mijn angst is dat we weer zullen vervallen in oude gewoontes. Maar gelukkig zie ik velen om me heen die ook klaar zijn voor blijvende verandering.
Ik hoop dat iedereen haar of zijn rol gaat pakken om deze verandering te bewerkstelligen. Ik denk dat het hard werken zal zijn, maar ik denk dat het kan. En ik hoop dat we zo, samen, voor een duurzame en inclusieve wereld voor de generaties na ons kunnen zorgen.
Thiëmo Heilbron won de Wubbo Ockels Nova Zembla prijs op Springtij Forum 2019.